Havebesøg

Har du lyst til mere natur i din have? Jeg kan hjælpe dig på vej.

Uanset hvor stor haven er og om du har en gammel have, naturgrund eller bar mark i et nybyggerkvarter, er der mange potentialer og muligheder. På et havebesøg går vi sammen en tur i din have og ser på de eksisterende naturkvaliteter, hvordan du kan bevare og fremme dem, og snakker om mulige tiltag, som kan øge havens naturindhold og din haveglæde.

Jeg kan hjælpe dig med ideer til at dele haven op i rum, en planteliste til fugle og insekter, placering af træer eller vand i haven, en artsbestemmelse af din plæne mm. Jeg tager udgangspunkt i havens forhold og dine ønsker. Mit havedesign består af naturvenlige tiltag – som også er klimavenlige, spiselige, børnevenlige, sanselige og plejenemme.

Det er vigtigt for mig at ændre synet på de hjemmehørende planter, da de er vigtige for vores lokale arter og ikke kun ukrudt. Planteskolernes traditionelle udvalg af eksotiske arter og forædlede sorter kan i bedste fald være nektarplanter men har oftest ingen naturmæssig værdi. Se derfor med nye øjne på din selvsåede hvidtjørn og blomster i græsplænen og overvej hjemmehørende alternativer til fx hækken og staudebedet. Leg med æstetikken og skab variation.

Planterne understøtter det lokale dyreliv, så det handler om at vælge den rigtige plante, det rigtige sted. Det har Aarhus Universitet lavet en hjemmeside til Findplanten.dk, som tager udgangspunkt i din matrikel med jordbundsforhold, fugtighed og lys til en foreslået planteliste. Se også AUs Plantekatalog – planter er understøtter biodiversitet.

Jeg kan vejlede om placering af køkkenhaven og frugttræer/-buske og overordnede principper om dyrkning af spiselige planter, kompost, permakultur mm. Det ene udelukker ikke det andet, men min primære interesse er at give plads til natur.

Jeg anbefaler gerne inden havebesøget, at se på Aarhus Universitets scorekort for elementer der skaber naturværdi i haven. Hvor mange points scorer din have på biodiversitet? Og bliv inspireret til flere tiltag.

Har du brug for en telefonsamtale, et havebesøg med overordnede linjer og ideer, en haveskitse eller en beskrivelse med vejledning og planteliste? Er du interesseret i at vide mere, så kontakt mig til en uforpligtende snak på telefon eller send en email.

Mine kunders tilbagemeldinger efter havebesøg:

Kære Anna. Mange tak for den fine skitse og listen. Det var så dejligt at snakke med dig og tak fordi du udfordrede de “dramatiske” termer vi brugte. Jeg må være ærlig og sige at det er første gang siden vi flyttede at jeg glæder mig til at komme i haven, plante og bare gør den min/vores. Stort ros til dig 🙂 Irisanda, 2021

Hej Anna. Så mange gange tak for dit besøg, og for al den viden du havde og kunne fortælle og bidrage med. Du har en god måde at formidle på. […] Tak for tip om at tage førbilleder, det var en rigtig god ide. Kristina, 2022